Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Comisia Europeana a publicat recent Raportul privind decalajul de TVA – adica diferenta dintre suma care se asteapta a fi colectata ca venit la buget si suma efectiv incasata.
In anul 2020, gap-ul de TVA in tarile din grupul EU27 a fost de 93 miliarde de euro, reprezentand 9,1% din totalul veniturilor asteptate a fi obtinute din TVA de catre stat.
Se constata o imbunatatire cu mai mult de 30 miliarde fata de anul 2019 datorita cresterii conformarii fiscale in materie de TVA ca urmare a masurilor de suport ale guvernelor ca raspuns la pandemia de Covid.
Raportul comisiei arata ca gap-ul de TVA ramane in continuare o problema majora fiind necesare masuri urgente, incluzand propuneri noi referitoare la TVA in epoca digitala.
Cauzele care genereaza acest decalaj sunt:
-insolventa si falimentul companiilor
-frauda si evaziunea fiscala
-optimizarile fiscale si
-sistemul neperformant de administrare a taxelor.
Dupa cum se poate observa si in graficul de mai jos Romania ocupa din nou o pozitie deloc buna, inregistrand cel mai mare decalaj de TVA din randul statelor analizate.

Sursa: Raportul comisiei europene pe 2022
Asa cum arata si graficul exista diferente mari intre state, care merg de la 1.3% in Finlanda, 1,8% in Estonia sau 2% in Suedia, pana la 29,8% in Italia, 24,1% in Malta si 35,7% in Romania.